© Ronald de Landmeter - R.Hom®

Welkom op de website van Homeopathie Rotterdam,

de praktijk voor klassieke homeopathie van Ronald de Landmeter.

Homeopathie werkt: ook bij allergie

Ons lichaam zit prachtig in elkaar. Van nature heeft het een zelfherstellend vermogen; zo weert het ziekmakende invloeden, waardoor we gezond blijven. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en heeft het lichaam hulp nodig om weer in balans te komen. Ons afweersysteem beschermt normaal gesproken ons lichaam tegen stoffen van buiten. Bij een allergie laat het afweersysteem bij contact met bepaalde stoffen een andere werking zien dan normaal. Het systeem is dan zijn evenwicht kwijt en valt onterecht sommige lichaamsvreemde stoffen (‘allergenen’) aan, die meestal niet schadelijk zijn voor het lichaam. Zo’n overgevoeligheidsreactie kan men daarom beschouwen als ‘een foutje van de natuur’. Allergenen bevatten veelal eiwitten die een reactie van het immuunsysteem opwekken. Veel voorkomende allergenen zijn: huisstofmijt, pollen van bomen en grassen, huidschilfers van dieren, cosmetica en wasmiddelen, metalen als koper of nikkel, voedingsmiddelen en voedingsadditieven zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, maar ook medicijnen, zoals antibiotica. De meest bekende vorm van allergie is hooikoorts, een overgevoeligheid voor pollen (stuifmeel) van bomen en planten. Bij een allergische reactie binden de allergenen zich aan antistoffen of aan bepaalde lichaamscellen, waardoor er stoffen als histamine kunnen vrijkomen, die de allergische verschijnselen veroorzaken. De allergische reactie kan zich op verschillende plekken en manieren in het lichaam voordoen, afhankelijk van de plaats waar het allergeen contact maakt met het lichaam.  Klik hier voor de folder.

Wetenschappelijk onderzoek naar homeopathische geneesmiddelen bij hooikoorts

Met name op het gebied van hooikoorts is er de afgelopen jaren een aantal studies uitgevoerd met opmerkelijke resultaten. Er zijn in totaal tien studies gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften over de homeopathische behandeling van hooikoorts. Zeven ervan waren positief voor homeopathie. Meer informatie over deze onderzoeken staat op www.vereniginghomeopathie.nl onder ‘actueel’.

Een homeopathische behandeling kan het lichaam minder gevoelig maken voor een bepaald allergeen: Er wordt dan een homeopathisch geneesmiddel gegeven dat bereid is uit een allergeen, bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt. Als het afweersysteem ontregeld is door een vaccinatie, kan een ontstoringskuur worden gedaan met homeopathische geneesmiddelen, gemaakt van het vaccin waarmee de persoon is ingeënt. Ook kan men klinisch werkende homeopathische geneesmiddelen geven, die zoveel mogelijk passen bij de allergieklachten. Ten slotte kan een homeopathisch behandelaar een constitutiemiddel zoeken, dat zowel bij de individuele allergiesymptomen als bij het verdere totale functioneren en het karakter van de patiënt past. Zelfmedicatie is bij een allergie niet aan te raden. Vanwege de vaak dieper liggende oorzaken kan men beter een afspraak maken voor een consult bij een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.